Čvarci su popularna delicija koja se priprema od svinjske masti. Postupak pripreme čvaraka uključuje uključuje kuhanje i prženje svinjske masti dok se ne dobije hrskava tekstura. Tijekom procesa kuhanja, mast se otopi i postaje hrskava. Čvarci su popularni kao dodatak jelima, a često se konzumiraju samostalno ili se koriste u raznim jelima kao dodatak za okus i teksturu. No, kako se čuvaju čvarci?
Kako biste produljili trajnost i očuvali čvarke, treba ih staviti u metalne, keramičke ili staklene posude i postupno prelijevati toplom, nestegnutom mašću. Zatim posudu s čvarcima čuvajte na hladnom i dobro prozračnom mjestu da se mast stvrdne, pobijeli i kristalizira.
Proces hlađenja masti traje 48 sati. Ovako pripremljeni čvarci mogu se čuvati u hladnoj prostoriji do godinu dana, a da pritom zadrže svoja karakteristična svojstva. Preostalu toplu mast procijedite i prebacite u emajliranu posudu za čuvanje masnoće i ostavite da se ohladi. Mast se može koristiti godinu dana, kao i čvarci. Čvarke možete jesti same s kruhom ili ih koristiti za pripremu raznih specijaliteta poput prhkih kolača ili pogačica s čvarcima.