Bulgur ljetna salata s fetom i mentom
Sastojci:
- 50 grama bulgura
- dvije naranče, ocijeđene, a ostatak sitno narezan i oguljen
- 1 režanj češnjaka
- 1 žličica jabučnog octa
- 3 žlice narezanih listića mente
- malo nasjeckanog oraha
- dvije narezane cikle
- 40 grama feta sira
(FOTO: Profimedia.hr)
Upute:
1. Stavite bulgur u mali lonac, prelijte vodom i pustite da zakuha. Kuhajte pet minuta i onda dobro procijedite te ubacite bulgur u posudu.
2. Pomiješajte narančin sok i komadiće, češnjak, ocat te dodajte mentu i orahe. Napokon ubacite ciklu i sve pomiješajte s feta sirom i bulgurom.
Pileća salata sa sezamom
Sastojci:
- dva komada pilećih prsa
- 85 grama slanutka ili soje (broj kalorija se mijenja u prvoj opciji)
- jedna velika mrkva, nasjeckana
- 2 mlada luka nasjeckana
- 140 grama cherry rajčice
- malo narezanog korijandra i bosiljka te matovilca
- jedna žličica sezama
Za umak:
- limunov sok
- ulje sezama
- 2 žličice chilli umaka
(FOTO: Profimedia.hr)
Upute:
1. Stavite piletinu u tavu i prelijte je vodom te poklopite. Kuhajte piletinu 10 minuta sa sojom ili slanutkom.
2. Za to vrijeme pomiješajte sastojke u veliku zdjelu. Ubacite umak, mrkvu, luk, rajčice, bosiljak i ostale začine. Dodajte piletinu i sve posipajte sezamovim sjemenkama.
Paprike punjene feta sirom
30 minuta
Sastojci:
- dvije velike paprike, očišćene
- žličica kumina
- žličica korijandera
- 400 grama narezane rajčice izlimenke
- jedan crveni luk
- režanj češnjaka
- mali patlidžan
- 30 grama feta sir
- jedno jaje
- crveni grah
(FOTO: Profimedia.hr)
Upute:
1. Zagrijte pećnicu za 190 stupnjeva i stavite polovice paprika da se peku 15 do 20 minuta.
2. Za to vrijeme stavite začine u tavicu i lagano zagrijte da puste okus. Ubacite rajčice, luk, češnjak, grah i patlidžan. Kuhajte 15 do 20 minuta. Smjesa bi trebala biti poprilično suha.
2. Istucite jaje i feta sir te napunite paprike smjesom s patlidžanom. Sve prelijte jajem i feta sirom te pecite još desetak minuta.