Postoje dva razloga zašto treba prati rižu prije kuhanja. Prvi razlog za pranje riže je čistoća. Ispiranje riže uklanja prljavštinu, prašinu i kemikalije. Ukratko, rješavate se vrsta stvari koje vjerojatno ne želite jesti u svom gotovom jelu s rižom. Uostalom, do trenutka kada riža stigne u vaš lokalni supermarket, već je prešla dug put. Usput može pokupiti razne tvari tijekom svog putovanja.
Drugi razlog za pranje riže prije kuhanja je uklanjanje viška škroba s površine zrna riže. To kuhanom, gotovom proizvodu daje pahuljastu teksturu s odvojenim zrnima riže. U suprotnom, bez ispiranja, višak škroba će ostati na riži, potencijalno dajući ljepljivu rižu nakon kuhanja.
Kada znate treba li prati rižu prije kuhanja, potrebno je znati kako oprati rižu. Prvo što trebate učiniti kada želite oprati rižu je uliti željenu količinu riže u mrežasto sito. Zatim ostavite rižu pod hladnom vodom oko 30 sekundi uz lagano protresanje. Na kraju ocijedite i prebacite rižu u posudu za kuhanje. Ovo je najbrži i najjednostavniji način za pranje riže prije kuhanja.