Treba li prati piletinu? Pranje sirove piletine prije kuhanja može povećati rizik od trovanja hranom bakterijom kampilobakter. Prskanje vode iz pranja piletine pod slavinom može širiti bakterije na ruke, radne površine, odjeću i opremu za kuhanje.
Kapljice vode mogu putovati više od 50 cm u svakom smjeru. Samo je nekoliko stanica kampilobaktera potrebno za izazivanje trovanja hranom.
Otrovanje kampilobakterima može uzrokovati bol u trbuhu, teški proljev, a ponekad i povraćanje između 2 i 5 dana. Također ponekad može dovesti do sindroma iritabilnog crijeva, reaktivnog artritisa i Guillain-Barré sindroma.
Treba li prati piletinu i kako spriječiti trovanje kampilobakterom?
1. Sirovu piletinu poklopite i ohladite
Sirovu piletinu poklopite i spremite na dno hladnjaka kako sokovi ne bi mogli kapnuti na drugu hranu i zagađivati je.
2. Ne perite sirovu piletinu
Kuhanjem će se ubiti sve prisutne bakterije, uključujući kampilobakter. Pranje piletine može širiti klice prskanjem.
3. Oprati rabljeno posuđe
Temeljito operite i očistite sav pribor, daske za rezanje i površine koje se koriste za pripremu sirove piletine. Nakon rukovanja sirovom piletinom temeljito operite ruke sapunom i toplom vodom. To pomaže u zaustavljanju širenja kampilobaktera.
4. Temeljito skuhajte piletinu
Prije posluživanja provjerite je li piletina vruća do kraja. Izrežite na najdeblji dio mesa kako biste provjerili da se vruće kuha na pari bez ružičastog mesa i da su sokovi bistri.
Odgovor na pitanje treba li prati piletinu je sljedeći - piletinu nije potrebno prati prije pripreme.