Torta od oraha s kojom ne možete pogriješiti
Torta od oraha odličan je desert s kojim ne možete pogriješiti. Postoje različiti recepti za pripremu torte od oraha. Donosimo provjereni recept kako pripremiti ukusnu tortu od oraha.
Sastojci za tortu od oraha:
6 dkg oraha u komadu
25 dkg šećera
22 dkg maslaca
23 dkg brašna
prašak za pecivo
½ žličica soli
4 jaja
2 žlice mlijeka sobne temperature, po potrebi još
žlica instant kave otopljena u žlici kipuće vode
glazura za tortu od oraha
30 dkg šećera
⅛ žličica soli
17 dkg maslaca
1 žlica instant kave otopljena u 1 žlici kipuće vode
polovice oraha, za ukras
Priprema torte od oraha:
Zagrijte pećnicu na 180C. Dva kalupa za tortu od 20 cm namažite maslacem i obložite dno svakog papirom za pečenje. U sjeckalici pomiješajte 100g komadića oraha i šećer. Preraditi u fini prah. Dodajte maslac, brašno, prašak za pecivo, sol i jaja. Smiksajte u glatku smjesu.
Dodajte 2 žlice mlijeka u smjesu kave. Podijelite tijesto za torte od oraha između dva kalupa. Pecite dok se ne digne, oko 25 minuta. Ohladite na rešetki 10 minuta, zatim izvadite iz posude i stavite na rešetku. Maknite papir za pečenje. Potpuno ohladite.
Za glazuru: Stavite šećer i sol u mikser hrane i miksajte. Dodajte maslac i obradite dok ne postane glatko. Dodajte mješavinu kave i miksajte dok se dobro ne izmiješa.
Stavite jednu tortu naopako na tanjur ili stalak za torte. Premažite s otprilike polovicom glazure. Stavite drugu tortu s desnom stranom prema gore na glazuru i prekrijte vrh i strane u obliku kovitla. Stavite polovicu oraha u sredinu torte od oraha, a preostale polovice nježno pritisnite na vrh torte od oraha, oko ruba.