Torta Makarana vrlo je ukusna torta s bademima koja će vas oduševiti. Iako je priprema nešto zahtjevnija, isplati se sav trud jer je rezultat vrhunska torta.
Za pripremu torte makarane potrebni su vam sljedeći sastojci za tijesto:
- 15 dkg oštrog brašna
- 2 dkg šećera u prahu
- 15 dkg maslaca
- 0.2 dcl maraskino likera
- 15 dkg glatkog brašna
- žličcia soli
- jaje
Torta Makarana nadjev:
- 65 dkg badema
- 65 dkg šećra
- 10 jaja
- 3 dkg maslaca
- limuna
- 0.6 dcl maraskino likera
- naranča
- 0.6 dcl arome vanilije
Torta Makarana priprema:
Bademe prokuhajte u vodi da omekšaju. Ocijedite ih i ogulite. Kda su osušeni, stavite ih pržiti na tavicu. Ostavite ih neka se ohlade te ih tada sameljite.
U posudu dodajte brašno, šećer u prahu, sol i izmijeašjte pjenjačom. Dodajte maslac te prstima izradite tijesto. Dodajte umućeno jaje, maraskino i sve izmiješajte rukama. Napavite tijesto, zamotajte ga u foliju i neka odmara pola sata.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke umutite sa šećerom, dodajte maslac, naribanu koricu limuna i naranče, aromu vanilije, maraskino i dobro izmiješajte.
Postupno u smjesu dodjate bademe i sok od limuna i naranče.
Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg. Umiješajte bjelanjke u smjesu sa žumanjcima.
Kada je tijesto odstajalo, razvaljajte ga i stavite u kalup za torte.
Ispunite kalup napravljenom smjsom i pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta.
Zatim izvadite tortu i uz pomoć bjelanjaka koje ste utukli zalijpite polovice badema po torti prema želji.
Vratite u pećnicu i pecite jo pola sata na 150 stupnjeva.
Torta Makarana je gotova, poslužite je hladnu.