Tjestenina sa jajima je tradicionalno talijansko jelo koje se još naziva i carbonara. Carbonara je tjestenina s jajima, sirom i kuhanom slaninom. Tjestenina sa jajima je jednostavno, ali izdašno jelo za koje se koriste sastojci koji su obično pri ruci.
Sastojci potrebni da se pripremi tjestenina sa jajima su:
- Sol
- 300 grama tjestenine
- 4 kriške slanine
- 300 grama pilećih prsa bez kostiju i kože
- 1 ljutika, narezana na kockice
- 1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
- 4 velika jaja
- 1/4 šalice ribanog parmezana
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
Kako biste pripremili tjesteninu sa jajima najprije zakuhajte veliki lonac posoljene vode i skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Stavite slaninu u veliku tavu i pržite je na srednjoj vatri oko 10 minuta. Prebacite slaninu na tanjur obložen papirnatim ručnikom i ostavite sa strane. Začinite piletinu s 1/4 žličice soli i dodajte u istu tavu. Pojačajte vatru na srednje jaku i pržite piletinu nekoliko minuta, dok ne postane neprozirna. Dodajte ljutiku narezanu na kockice i nastavite pržiti još par minuta. Dodajte nasjeckani češnjak i nastavite pržiti još jednu minutu. Nastavite pržiti dok se piletina ne ispeče, a zatim ju maknite s vatre. Premjestite piletinu i ljutiku na tanjur.
U velikoj zdjeli umutite jaja, naribani parmezan i crni papar dok se dobro ne sjedine. Polako umiješajte oko 1/4 šalice vode za tjesteninu kako biste polako podigli temperaturu jaja. Kada je tjestenina kuhana, ocijedite je i dodajte u tavu. Na srednje niskoj temperaturi pomiješajte tjesteninu s još 1/4 šalice vode koju ste sačuvali, a zatim polako ulijte smjesu jaja u tavu, neprestano miješajući. Izmrvite slaninu, narežite piletinu i dodajte tjestenini. Umiješajte nasjeckani peršin i po potrebi dodatno posolite. Ovaj recept za tjesteninu sa jajima je gotov i spreman za posluživanje. Dobar tek!