Pravilno napravljen, klasični tiramisu može biti izvanredan. Kremasti desert od piškota natopljenih u espressu s lagano zaslađenim šlagom i bogatim mascarponeom ostaviti će vas bez daha. Sastojci potrebni da se pripremi ukusan tiramisu sa mascarpone sirom su:
- 4 žumanjka
- 100 grama granuliranog šećera
- 150 ml vrhnja za šlag
- 230 grama mascarpone sira
- 1 i pol šalica espressa
- 2 žlice ruma
- 2 žlice nezaslađenog kakaovog praha
- 24 piškota
Da biste pripremili tiramisu sa mascarpone sirom najprije električnim mikserom miksajte žumanjke i 50 grama šećera dok ne postanu blijedo žuti i približno utrostruče volumen. Prebacite smjesu u veliku zdjelu. U srednjoj zdjeli umutite vrhnje za šlag i preostalih 50 grama šećera dok ne dobijete meku smjesu. Dodajte mascarpone i nastavite mutiti dok ne dobijete mekanu smjesu koja se može razmazati. Lagano umiješajte mascarpone smjesu u zaslađene žumanjke dok se ne sjedine.
Sljedeći korak potreban da se pripremi tiramisu sa mascarpone sirom je miješanje espressa i ruma. Pomiješajte espresso i rum u plitkoj zdjeli i ostavite sa strane. Pomoću cjedila pospite dno posude za pečenje s 1 žlicom kakaa u prahu. Zatim brzo umočite svaku piškotu u smjesu od espressa i stavite ih zaobljenom stranom prema gore na dno posude za pečenje.
Pola smjese mascarponea rasporedite po piškotima u jednom ravnomjernom sloju. Ponovite s preostalim piškotama umočenim u espresso i mješavinom mascarponea. Gornji sloj pospite preostalom žlicom kakaa u prahu. Tiramisu sa mascarpone kremom već je gotov te ga pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata prije posluživanja. Dobar tek!