Postoje različiti recepti za tiramisu, a na neki način osnovna je podjela na tiramisu s jajima ili bez jaja. Donosimo recept za pripremu tiramisu sa jajima.
Sastojci za tiramisu sa jajima:
- 300 g šećera
- 90 ml vode
- 3 bjelanjka
- 750 g mascarponea
- 160 ml espresso kave
- 50 ml ruma
- 200 ml marsale
- pakiranje piškota
- 5 dkg čokolade
Za izradu tiramisua s jajima, prvo pomiješajte šećer i vodu u malom loncu i miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Pustite da zavrije, a zatim kuhajte bez miješanja dvije do tri minute dok sirup ne dosegne 112 stupnjeva Celzijevih na termometru.
Bjelanjke u posudi električnom miješalicom pjenasto umutite, pa uz upaljen mikser postupno ulijevajte šećerni sirup i mutiti dok smjesa ne postane gusta i sjajna.
Ručnom pjenjačom umiješajte četvrtinu bjelanjaka u mascarpone da olabavi, zatim umiješajte preostale bjelanjke dok se ne sjedine. Kod tiramisua s jajima pomiješajte kavu, rum i marsalu, pa umočite piškote u smjesu. Okrećite ih da se natope obje strane.
Na podlogu kalupa promjera stavite sloj piškota. Premažite s pola smjese od mascarponea, preko prosipajte naribanu čokolade. Odozgo stavite drugi sloj umočenih keksa, zatim preostali mascarpone i pospite preostalom i naribanom čokoladom.
Tiramisu s jajima pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje šest sati ili dok se ne stegne.