Začini u kuhinji /

Kako se koristi timijan kao začin?

Image
Foto: Pixabay

Timijan se koristi u brojnim kuhinjama, uključujući europsku, britansku, mediteransku, afričku, latino i srednjoameričku, regionalnu američku i karipsku. Kako se koristi timijan kao začin?

18.6.2022.
14:27
Pixabay
VOYO logo

Majčina dušica i majčina dušica su sorte koje se najčešće koriste u kulinarstvu. Limunova majčina dušica izgleda slično običnom timijanu, ali nudi prepoznatljivu aromu i okus limuna. Timijan kao začin pogodan je za svaku prehranu i vrlo rijetko se smatra alergenom, timijan mogu konzumirati svi koji žele kuhati sa svježim začinskim biljem.

Dok sušeni timijan ima gotovo identičan profil okusa kao i svježi parnjak, obično ga je potrebno rehidrirati – bilo samostalno ili tijekom procesa kuhanja (tj. dodavanje u pirjano jelo ili tijesto za kruh) – kako bi se prikazao cijeli raspon. Osušeni listovi timijana mogu se zamijeniti svježim u bilo kojoj primjeni, ali koristite jednu trećinu sušenog timijana koliko biste koristili svježim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svježi timijan ima izražen, koncentriran biljni okus s oštrim travnim, drvenim i cvjetnim notama (poput lavande i ružmarina). Citrusni miris majčine dušice je najistaknutija nota u toj sorti. Timijan kao začin može se dodati, cijeli ili nasjeckani, u jelo u bilo kojoj fazi kuhanja. Međutim, što se duže kuhaju, to će pružiti više okusa. Stabljike timijana su vlaknaste i neće se slomiti tijekom kuhanja, pa ako koristite cijele stabljike timijana, izvadite ih i bacite prije posluživanja. Ako pečete s timijanom, prethodno uklonite male listove sa stabljike ili upotrijebite sušeni timijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo