Majčina dušica i majčina dušica su sorte koje se najčešće koriste u kulinarstvu. Limunova majčina dušica izgleda slično običnom timijanu, ali nudi prepoznatljivu aromu i okus limuna. Timijan kao začin pogodan je za svaku prehranu i vrlo rijetko se smatra alergenom, timijan mogu konzumirati svi koji žele kuhati sa svježim začinskim biljem.
Dok sušeni timijan ima gotovo identičan profil okusa kao i svježi parnjak, obično ga je potrebno rehidrirati – bilo samostalno ili tijekom procesa kuhanja (tj. dodavanje u pirjano jelo ili tijesto za kruh) – kako bi se prikazao cijeli raspon. Osušeni listovi timijana mogu se zamijeniti svježim u bilo kojoj primjeni, ali koristite jednu trećinu sušenog timijana koliko biste koristili svježim.
Svježi timijan ima izražen, koncentriran biljni okus s oštrim travnim, drvenim i cvjetnim notama (poput lavande i ružmarina). Citrusni miris majčine dušice je najistaknutija nota u toj sorti. Timijan kao začin može se dodati, cijeli ili nasjeckani, u jelo u bilo kojoj fazi kuhanja. Međutim, što se duže kuhaju, to će pružiti više okusa. Stabljike timijana su vlaknaste i neće se slomiti tijekom kuhanja, pa ako koristite cijele stabljike timijana, izvadite ih i bacite prije posluživanja. Ako pečete s timijanom, prethodno uklonite male listove sa stabljike ili upotrijebite sušeni timijan.