Tijesto za lepinje danas se ne jede više samo uz čevape i pljeskavice. Kada se tijesto za lepinje priprema, možete ga jesti kao zamjenu za kruh, za druga slana, ali i slatka jela i varijacije. Ono se i jednostavno priprema stoga nema prepreke da se tijesto za lepinje nađe na vašem stolu.
Tijesto za lepinje priprema se od:
- 1 kg brašna za dizana tijesta - najbolje glatko
- vrećica suhog kvasca ili kocka svježeg kasca
- 2 jaja
- 200 ml jogurta
- 250 ml mlijeka
- prašak za pecivo
- žličica šećera
- 2 žličice soli
Za početak pripremite kvasac. Pomiješajte ga s 50 ml toplog mlijeka i žlicom šećera te ostavite da se digne. Za to vrijeme pomiješajte brašna sa svim drugim sastojcima, dodajte kvasac i dobro zamijesite tijesto za lepinje. Ostavite ga da malo odstoji na hladnom mjestu, da se još digne, a zatim ga podijelite u 5 manjih kugla i svaku razvaljajte. Pecite na ulju (preporučamo kokosovo) sa svake strane dok ne poprimi žutozlatnu boju.
Tijesto za lepinje odlična je zamjena za kruh, a istovremeno ušteda novaca jer sigurno sve ove sastojke imate kod kuće.