ako god tijesto za focacciu zahtjeva upotrebu više kvasca što joj daje prozračnost za razliku od tijesta za pizzu.
Tijesto za focacciu daje puno prostora u kreativnosti sa začinima, pa tako na tijesto za focacciu možemo dodati od osnovnih soli i kvasca razne začine kao što su ružmarin, bosiljak, origano. Uz razne začine tijesto za focacciu se savršeno slaže sa svježim sirom, kobasicama, cherry rajčicama, maslinama, lukom…
Focaccia se može poslužiti kao predjelo ili kao prilog stoga je važno ne pretrpati tijesto za focacciu raznim dodacima. Da biste pripremili što bolje tijesto za focacciu posebno je važno obratiti pozornost na kvalitetu sastojaka koje koristite, tako se preporuča koristiti organsko brašno, ekstradjevičansko maslinovo ulje i morska sol.
Sljedeća stvar na koju treba obratiti pozornost je vlažnost tijesta, naime tijesto za focacciu treba biti jako vlažno, najmanje 70% vlažnosti. Isto tako kod pripreme tijesta za focacciu trebamo biti strpljivi jer da bi se tijesto pravilno diglo i kako bismo dobili najbolji rezultat potrebno je ostaviti tijesto da se diže od 8 do 48 sati nakon prvog miješenja.
Ovo je iznimno važan korak koji omogućuje pravilnu fermentaciju koja će tijestu dati izvrstan okus. Doziranje maslinovog ulja je isto jedan od važnih kriterija za dobro tijesto za focacciu. Idealno bi bilo jesti focacciu odmah po pečenju, ali ukoliko je potrebno može se skladištiti u frižideru u dobro zatvorenoj posudi.