Bezglutenska prehrana /

Provjereni recept kako se radi tijesto bez glutena

Image
Foto: Pixabay

Tijesto bez glutena odličan je izbor za sve bez obzira smeta li vam gluten ili ne. Donosimo provjereni recept kako se radi tijesto bez glutena.

4.1.2023.
12:54
Pixabay
VOYO logo

Osnovni recept za tijesto bez glutena vrlo je jednostavan, a i može se smrznuti za kasniju upotrebu. Pratite recept i napravite najbolje tijesto bez glutena.

Sastojci za tijesto bez glutena:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 45 dkg brašna bez glutena
  • 2 ¼ žličice ksantan gume
  • 1 žlica instant kvasca
  • 1,5 žličice granuliranog šećera
  • 1,5 žličice soli
  • 250 ml tople vode
  • 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • vaši omiljeni dodaci za pizzu

Kako se priprema tijesto bez glutena?

U zdjelu vašeg samostojećeg miksera stavite brašno, ksantan gumu, kvasac i šećer te umutite kako biste ih sjedinili zasebnom, ručnom pjenjačom. Posolite, pa opet umutite da se dobro sjedini. Dodajte vodu i maslinovo ulje i miješajte srednjom brzinom u mikseru dok se tijesto ne počne spajati. Uključite mikser na visoku brzinu ili procesor za hranu i miješajte dok tijesto više ne bude lopta, već se počne činiti izmućenim (oko 3 minute).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premjestite tijesto bez glutena u nauljenu posudu s čvrstim poklopcem ili u namašćenu zdjelu. Stavite na toplo mjesto bez propuha da se diže dok ne dostigne oko 150% prvobitnog volumena.

Kada budete spremni za pripremu pizze zagrijte pećnicu na 200°C. Ako ste tijesto ohladili, radite s njim izravno iz hladnjaka. Ako niste, dobro zatvoreno tijesto stavite u hladnjak da se ohladi barem 15 minuta prije rada s njim, jer je najlakše raditi s ohlađenim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo