Osnovni recept za tijesto bez glutena vrlo je jednostavan, a i može se smrznuti za kasniju upotrebu. Pratite recept i napravite najbolje tijesto bez glutena.
Sastojci za tijesto bez glutena:
- 45 dkg brašna bez glutena
- 2 ¼ žličice ksantan gume
- 1 žlica instant kvasca
- 1,5 žličice granuliranog šećera
- 1,5 žličice soli
- 250 ml tople vode
- 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- vaši omiljeni dodaci za pizzu
Kako se priprema tijesto bez glutena?
U zdjelu vašeg samostojećeg miksera stavite brašno, ksantan gumu, kvasac i šećer te umutite kako biste ih sjedinili zasebnom, ručnom pjenjačom. Posolite, pa opet umutite da se dobro sjedini. Dodajte vodu i maslinovo ulje i miješajte srednjom brzinom u mikseru dok se tijesto ne počne spajati. Uključite mikser na visoku brzinu ili procesor za hranu i miješajte dok tijesto više ne bude lopta, već se počne činiti izmućenim (oko 3 minute).
Premjestite tijesto bez glutena u nauljenu posudu s čvrstim poklopcem ili u namašćenu zdjelu. Stavite na toplo mjesto bez propuha da se diže dok ne dostigne oko 150% prvobitnog volumena.
Kada budete spremni za pripremu pizze zagrijte pećnicu na 200°C. Ako ste tijesto ohladili, radite s njim izravno iz hladnjaka. Ako niste, dobro zatvoreno tijesto stavite u hladnjak da se ohladi barem 15 minuta prije rada s njim, jer je najlakše raditi s ohlađenim.