Za razliku od ostalih temeljaca, temeljac od ribe brži je za pripremu. Sastojci potrebni za pripremu temeljca od ribe su:
- 3 grančice svježeg timijana
- 2 zrna papra
- klinčić
- 4 grančice svježeg peršina
- lovorov list
- 2 žlice neslanog maslaca
- stabljika celera, grubo nasjeckana
- mrkva, grubo nasjeckana
- glavica luka, krupno nasjeckana
- 1,8 kg riblje kosti i glave
- šalica suhog bijelog vina
- 4 l hladne vode
Upute za pripremu temeljca od ribe:
Timijan, papar, klinčić, peršin i lovorov list umotajte u komad gaze. U loncu zagrijte maslac na srednje jakog vatri.
Smanjite vatru, dodajte celer, mrkvu, luk i lagano zagrijavajte oko 5 minuta dok luk ne omekša. Dodajte ribu i poklopite lonac. Pustite da se lagano zagrije i dobije boju.
Uklonite poklopac, dodajte vino i pustite da zakuha. Dodajte gazu s povrćem i vodu i zagrijte na laganoj vatri. Pustite da se kuha 30 do 45 minuta.
Kad je gotov, procijedite temeljac od ribe i ohladite.