Kako biste imali dobar temeljac od kostiju, važno je da imate i dobrog mesara koji će pravilno usitniti kosti. U kostima se kriju brojna blagotvorna svojstva koja će vaša jela učiniti mnogo ukusnijima.
Preporuča se korištenje od pet do sedam kilograma kostiju na desetak litara vode. Sve kosti dolaze u obzir za pripremu temeljca, no ipak preporuča se korištenje butne kosti koje su najbolje.
Nakon što pripremite i operete kosti ubacite ih u vodu zajedno s raznim povrćem koje ste prethodno usitnili. Što više povrća ubacite, to će vaš temeljac u konačnici biti kvalitetniji. Također, ubacite i mnoštvo začina, ponajprije papar i lovorov list.
Kako bi vaš temeljac od kostiju dosegao optimalnu razinu kvalitete potrebno ga je kuhati polako u vremenu od 10 do 16 sati. Iako se čini kao dugotrajno kuhanje, važno je shvatiti da što se više kosti kuhaju, više želatine izađe iz njih. Nakon što iskuhate kosti vrlo je bitno da ih nakon kuhanja dobro ocijedite te da im sastružete želatinu koja je eventualno ostala.
Kada je napokon završilo kuhanje temeljca od kostiju, procijedite ga kroz sito kako bi se riješili komadića nečistoće. Sada imate gotov temeljac kojeg možete spremiti u hladnjak ili škrinju te ga po potrebi koristiti za brojna jela.