Sastojci za temeljac od kostiju su goveđe kosti, mrkve, luk, celer, češnjak, lovorovo lišće, cijeli crni papar u zrnu, štapići cimeta i jabučni ocat.
Planirajte temeljac od kostiju započeti ujutro, dajući kostima vremena da se kuhaju na laganoj vatri najmanje 8-12 sati.
Kosti prelijte hladnom vodom. Zakuhajte na jakoj vatri i kuhajte 10-15 minuta prije nego što ocijedite i isperete kosti vodom. Morate li blanširati kosti? Ne, ako koristite pileće kosti ili pileća stopala, blanširanje je manje važno, ali goveđim kostima doista je potreban ovaj dodatni korak, pogotovo ako želite čisti temeljac od kostiju.
Sada kada su kosti blanširane, ocijeđene i isprane, vrijeme je da zagrijete pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa. Premjestite kosti i povrće (mrkvu, luk, češnjak, celer) u posude za pečenje. Izbjegavajte da ih sve stavljate jedno na drugo - upotrijebite dvije posude za pečenje, ako je potrebno. Pecite 30 minuta.
Operite posude koje su služile za blanširanje kostiju (ovo je jako važno). Metalnom lopaticom i uz pomoć malo vode, ako je potrebno, ostružite sve smeđe komadiće i sokove koji su ostali u posudi za pečenje (ne brinite, svi ti smeđi komadići su zbog okusa!). Stavite kosti i povrće u lonac, dodajte lovor, papar u zrnu, štapiće cimeta i jabučni ocat. Lonac napunite s otprilike 12 šalica hladne vode ili dovoljno vode da pokrije kosti za otprilike jedan cm. Pokrijte lonac čvrsto pričvršćenim poklopcem i lagano kuhajte dok ne bude gotov vaš temeljac od kostiju.