Tradicionalni kolač od limuna s kremastim filom, nadjevom od limuna, koji ima odličan okus. Tart od limuna gotov u samo nekoliko koraka.
Sastojci za tart od limuna:
- 2 velika jaja plus 2 žumanjka
- 150 g šećera
- 1 žlica limunove korice
- 120 ml svježe iscijeđenog soka od limuna
- 2 žlice gustog vrhnja
- 12 dkg maslaca, narezanog na male komadiće
Priprema tarta od limuna:
U srednju zdjelu otpornu na toplinu stavite jaja, šećer, limunovu koricu, limunov sok i gusto vrhnje, umutite da se sjedine. Stavite zdjelu na lonac s kipućom vodom. Kuhajte na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok smjesa ne postane gusta (oko 10 minuta, ali može trajati i do 20). Ako imate termometar, trebao bi zabilježiti 75°C.
Maknite s vatre i odmah procijedite smjesu kroz sito. Dodajte maslac, nekoliko kockica odjednom, i miješajte dok se potpuno ne otopi i sjedini, a smjesa postane glatka. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi prije punjenja tarta od limuna.
Napunite koru, a zatim ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata dok se ne ohladi. Poslužite s bobičastim voćem i šlagom ako želite. Tart od limuna je bogat, stoga smanjite porcije.