Kombinacija hrskavog tijesta tarta i mekanih krušaka je neodoljiva i super kombinacija za desert. Priprema tarta od krušaka nije komplicirana i ne zahtjeva puno vremena.
Sastojci za tart od krušaka - podloga:
- 1 ½ šalice brašna
- 5 žlica šećera
- ½ žličice soli
- 12 žlica maslaca, otopljenog
Nadjev za tart od krušaka:
- 8 većih krušaka, opranih
- 3 žlice maslaca
- 1 žlica vode
- ¾ šalice konzerviranih smokava
- ¼ žličice soli
Priprema tarta od krušaka:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva Celzijusa.
U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte otopljeni maslac i napravite tijesto. Premjestite tijesto u kalup za tart.
Stavite u pećnicu i pecite oko pola sata.
Zagrijte smokve u mikrovalnoj pećnici. Narežite pet krušaka na kriške. Zagrijte žlicu maslaca u tavi. Dodajte kriške kruške i žlicu vode. Poklopite i kuhajte oko 3 minute.
Uzmite preostale tri kruške i izrežite ih na isti način. Otopite 2 žlice maslaca. Dodajte svježe narezane kruške, komadiće smokava i sol. Kuhajte na srednjoj vatri, poklopljeno, desetak minuta.
Napravite pire od krušaka i smokvi te kuhajte dok se pire smjesa ne reducira i zgusne. Pire od kruške i smokve premjestiti na sada ohlađenu koru.
Ohlađene kriške kruške počnite slagati u slojeve krugova. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva Celzijusa oko pola sata. Zagrijte procijeđene tekuće konzerve smokava 20 sekundi u mikrovalnoj pećnici. Kada je tart od krušaka gotov, izvadite iz pećnice i ravnomjerno premažite površinu krušaka ugrijanom tekućinom od smokava.
Vratite u pećnicu i stavite na gornju rešetku. Pecite par minuta i izvadite tart od krušaka iz pećnice. Ostavite barem sat vremena da se ohladi prije posluživanja.