Prilikom pravljenja kolača treba voditi računa o tome da će biti zahtjevan onima koji nemaju previše iskustva. No, ovaj tanki biskvit nekako uvijek uspije.
Sastojci za tanki biskvit za tortu:
• 75 g brašna
• 75 g gustina (škrobnog brašna)
• 5 jaja
• 150 g šećera
• prstohvat soli
Priprema tankog biskvita za tortu:
U duboku zdjeli stavite jaja, prstohvat soli i postepeno usipajte šećer miješajući mikserom. Miješajte dok se obujam smjese jako ne poveća i dok smjesa ne bude svijetlo-žuta, kremasta i glatka.
Prosijte brašno i gustin i lagano ga kroz sito usipajte u smjesu miješajući lagano drvenom žlicom i to pokretima od dna zdjele prema vrhu, pazeći da iz smjese ne izađe sav zrak. Ne smijete brzo miješati niti lupati po tijestu.
Nauljite i pospite brašnom kalup za tortu veličine 24 cm. Lagano istresite smjesu u kalup i pazite pritom da ne tresete puno zdjelu i ne udarate žlicom od rubove kalupa. Zrak mora ostati u smjesi. Lopaticom za kreme poravnajte površinu smjese i stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 stupnjeva. Pecite oko 40 minuta. Ne smijete otvarati pećnicu prvih 30 minuta pečenja, jer će se biskvit spustiti i neće biti mekan i prozračan. Zadnjih 10-ak minuta možete probati je li pečen tako što probodete čačkalicom. Kad je biskvit pečen čačkalica mora biti suha.
Bilo da preko biskvita stavljate kreme i nadjeve ili da ga morate rezati, ohlađeni biskvit okrenite tako da glatka strana koja je bila na dnu kalupa bude okrenuta prema gore. Prerežite biskvit tankim dugačkim nožem.