Njoki od batata i krumpira izbor za savršen prilog
Batat, poznat i kao slatki krumpir, je korjenasto povrće koje je poznato po bogatom okusu i hranjivim svojstvima. Bogat je vitaminima i mineralima, poput vitamina A i C. Batat se može pripremiti na različite načine, uključujući i kao osnovni sastojak u tijestu za njoke. Za pripremu njoka od batata i krumpira, trebat će vam:
250 g oguljenog batata
250 g krumpira
150 g brašna
1 žumanjak
1 žlica maslinovog ulja
Sol i papar po ukusu
Kako biste pripremili njoke od batata i krumpira, za početak ogulite batat i krumpir te ih skuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekšaju. Ocijedite vodu i pustite da se batat i krumpir ohlade na sobnoj temperaturi. Kada se batat i krumpir ohlade, izdrobite ih vilicom. Dodajte brašno, žumanjak, maslinovo ulje, sol i papar te dobro izmiješajte dok se sastojci ne sjedine i tijesto ne postane glatko.
Zagrijte posudu s vodom za kuhanje njoka i dodajte malo soli. Kada voda zakuha, oblikujte tijesto u male njoke i dodajte ih u vodu. Njoki su gotovi kada isplivaju na površinu, što bi trebalo trajati oko 2-3 minute. Izvadite njoke iz vode i dobro ih ocijedite. Poslužite njoke od batata i krumpira uz umak po vašem ukusu ili ih dodajte u juhu ili varivo. Dobar tek!