Berba gljiva izvrsna je prilika da provedete vrijeme na otvorenom i osigurate ukusan obrok, pa ne čudi da je i danas popularna među mnogima. Vrganji su posebno popularni među beračima gljiva zbog svoje blago čvrste, ali nježne teksture. Za njihovo pronalaženje trebat će vam strpljenje i dobro oko, jer vrganji su sve rjeđi. Osim što su rijetki, jednom kada ih nabavite morate pripaziti na njihovo čuvanje jer svježi vrganji se brzo pokvare.
Sezona vrganja počinje u lipnju, ali ovisno o tome gdje živite, svježe vrganje možete tražiti ili kupiti sve do studenog. Tijekom sezone svježe vrganje možete pronaći na tržnicama ili u šumi, dok su sušeni vrganji dostupni tijekom cijele godine u supermarketima. Budući da ih je sve teže pronaći, obično su skuplje od ostalih vrsta gljiva. Kako izgleda čuvanje svježih vrganja?
Ali kako se čuvaju svježi vrganji? Kako se čuvaju kupljeni vrganji?
Najbolje je očistiti i upotrijebiti vrganje onog dana kada ih nabavite. Ali ako vas nešto ipak spriječi, izbacite plastičnu vrećicu i držite ih u papirnatoj vrećici u kojoj obično dolaze. Slobodno dodajte papirnati ručnik u ili ispod svježih vrganja, ako želite biti posebno oprezni. Sada znate kako se čuvaju svježi vrganji.