Iako je svinjetinu bolje ispeći u pećnici, svinjski vrat na tavi priprema se kada vam treba brzo pečeno meso. Priprema je lagana, no važan je proces i pažljivost, kako pripremljeni svinjski vrat na tavi iznutra ne bi ispao sirov, a izvana zapečen.
Svinjski vrat na tavi priprema se tako da ga dobro začinite sa soli i paprom. Na tavu, po preporuci grill tavu, dodajte maslinovo ulje i pričekajte da se zagrije. Vatru smanjite na srednju jačinu i dodajte svinjski vrat. Popržite komad sa svake strane. Zatim dodajte vrlo malo vode, tek toliko da pokrije tlo. Ostavite da se lagano dinsta. Kad voda ispari, zapecite komad svinjskog vrata sa svake strane.
Ovako pripremljeni svinjski vrat na tavi trebao bi sačuvati sočnost iznutra, a hrskavost izvana. Važno je samo da ga ne prepečete stoga je važna dosljednost i strpljenje.