Sir koji se dobiva sušenjem sira u pećnici, naziva se pečeni sir. Sušenje sira u pećnici je brz proces sa odličnim rezultatima. Za sušenje sira u pećnici najbolje je koristiti domaće napravljen čvrsti sir.
Sušenje sira u pećnici:
Za sušenje sira u pećnici, sir pustite da se cijedi kroz pola sata. U međuvremenu, pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva Celzijevih. Čvrsti sir položite na metalnu mrežu koju možete staviti u pećnicu. Bitno je da ispod mreže postavite neku posudu ili lim za pečenje u koji će se moći cijediti sirutka.
Tijekom pečenja, nekoliko puta trebate lagano pritisnuti sir. Za to koristite žlice koje na sebi imaju rupice. Također, bilo bi poželjno da se sir tijekom pečenja nekoliko puta okrene da bi i donji dio sira dobio ukusnu koricu.
Sušenje sira u pećnici traje pola sata, prema potrebi i duže. Kada se na siru stvori svjetlo smeđa korica, možete ga izvaditi iz pećnice.