Očistite bobice bazge. Mogu biti pomalo neuredne jer se dijelovi bobičastog voća drže za bobice. Čišćenje se najbolje postiže stavljanjem bobica u vodenu kupelj i puštanjem organskog materijala da ispliva na vrh vode. Sve to malom cjediljkom pokupite s vrha. Kad je voda dovoljno čista, ocijedite bobice iz vode pomoću cjedila. Pustite bobice da se malo osuše.
Ostavite ih u cjedilu nekoliko sati da se ocijede. Promiješajte i protresite cjedilo kad imate priliku. Jednostavno smanjujete sadržaj vlage kako biste pomogli svojim bobicama bazge da se brze osuše bez plijesni. Rasporedite bobice u jednom sloju na pladanj za sušenje. Stavite ih na toplo mjesto i ostavite da se suše nekoliko dana. Sušenje bazge za čaj završava kad je bazga smežurana. Količina vremena koja im je potrebna da se osuše jednostavno ovisi o klimi u kojoj ih sušite.
Osušite ih u urednom okruženju. Sušenje bazge za čaj obavite na mjestu koje nije jako prašnjavo ili na kojem se vjerojatno neće skupljati prašina. Ipak, svakako ih možete sušiti na suncu. Ljeti će se vrlo brzo osušiti na toplom i suhom zraku. Međutim, osim problema s prašinom i prljavštinom, ptice će ih vjerojatno pojesti. Ako provodite sušenje bazge za čaj na suncu, morat ćete ih pokriti nekom vrstom mreže, stvarnom rešetkom ili, možda gazom.