Štrudla od maka klasičan je desert koji može poslužiti i kao međuobrok. Donosimo vam recept kako se priprema štrudla od maka.
Sastojci za štrudlu s makom:
- 1 šalica crnog maka
- 1 šalica šećera
- 1 žlica naribane limunove kore
- tijesto za savijače od 8 listova
- 2 žlice maslaca
- ½ šalice voćnog džema
- ½ šalice šećera
Priprema štrudle s makom:
Za pripremu štrudle s makom u zdjeli srednje veličine pomiješajte mljeveni mak, šećer i koricu limuna. Ostavite smjesu kako bi se sjedinili okusi najmanje sat vremena ili sjedinite smjesu dan prije pravljenja savijača. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva Celzijusa.
Za sastavljanje štrudle s makom na vlažnu kuhinjsku krpu stavite list tijesta i obilno ga premažite otopljenim maslacem. Pokrijte drugim listom i ponovno premažite maslacem. Nastavite isti postupak za još dva lista kako biste stvorili četiri sloja.
Polovicu smjese od maka rasporedite u traku od deset centimetara duž duljine tijesta, ostavljajući rub od pet centimetara sa svih strana trake tijesta.
Zarolajte štrudlu uz pomoć krpe, počevši od vama najbliže duge strane. Rubove tijesta uvucite i stavite štrudlu s makom prema dolje na lim za pečenje koji je obilno premazan maslacem.
Pecite štrudlu s makom u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzijusa otprilike 30 minuta. Štrudla od maka se može jesti topla, ali najbolja je ohlađena.