Neugodan miris piletine ne znači da je nužno pokvarena, ali postoji velika vjerojatnost da nije tako svježa kako biste se nadali. Bakterije koje uzrokuju kvarenje nisu iste kao one koje uzrokuju trovanje hranom nedovoljno pečenim mesom. Ipak, ako vaša piletina miriše na sumpor ili jaja, trebali biste je provjeriti ima li drugih znakova kvarenja.
Prvo što trebate znati je da sirova piletina ne bi trebala mirisati ni po čemu. Kad ponjušite dovoljno svježeg mesa, možda ćete moći prepoznati blagi miris. Možda ćete čak moći razlikovati sirovi odrezak od sirove piletine. Ali mirisi ni na koji način ne bi trebali biti neugodni.
Ako je neugodan miris piletine toliko jak da vas tjera na povraćanje to je definitivno znak da ju trebate baciti.
Postoje još neki znakovi pokvarene piletine, a to nije samo neugodan miris. Pokvareno meso često će imati sluzavu, ljepljivu ili vlažnu strukturu. Kad je svježe, meso može biti lagano vlažno na dodir, ali mora biti čvrsto i lagano elastično. Višak sluzavosti često znači da se na površini hrane brojne bakterije.
Isto tako možete znati je li piletina svježa pregledom boje. Ako vidite bilo kakve sive ili zelene mrlje ili ako postoje bijele ili plave mrlje, meso treba baciti. Sve su to znakovi da je vaša piletina pokvarena, dakle nemojte ignorirati znakove kao što je neugodan miris piletine jer sigurno želite izbjeći trovanja hranom.