Blitvu je potrebno dobro pripremiti prije zamrzavanja kako bi njezina boja i okus bili što bolji te sačuvate što više hranjivih tvari.
Ako zamrzavate blitvu bez blanširanja morate imate na umu da bi mogla promijeniti boju, okus i teksturu, jer blanširanje povrće zaustavljanja djelovanje enzima koji može uzrokovati gubitak okusa i boje, također gubitak hranjivih tvari. Najbolje bi bilo da za smrzavanje blitve bez blanširanja uberete ili kupite manje listove izrazito zelene boje bez oštećenja, a stabljika neka bude čvrste i hrskave strukture, tako ste sigurni da je blitva svježa. Dobro ih operete u tekućoj, mlakoj vodi, uklonite zemlju i ostalu prljavštinu te odrežete stabljiku blitve.
Prije zamrzavanja blitve bez blanširanja možete ju ovisno o vašim željama narezati na duge trakice ili kvadratiće. Na ovaj način smrznutu blitvu možete čuvati 8-10 mjeseci.