Povijest Tomahawk odreska seže u dane tjeranja stoke u Rio Grandeu kada su kauboji iz Teksasa koristili meksičke začine za aromatiziranje svojih jela. Duga rebrasta kost s koje je oguljeno meso daje ovom odresku izgled sjekire ili indijanskog tomahawka, dajući ovom odresku svoje opisno ime.
Tomahawk odrezak je veoma skup jer je vrlo kvalitetan, mekan, sočan i velik komad kvalitetne govedine uzet iz dijela kravljeg rebra. Tomahawk odrezak je u biti goveđi odrezak s najmanje 13cm rebraste kosti koja je ostala netaknuta, koja u konačnici daje specifičan poznati oblik tomahawk odresku po kojem je i dobio ime.
Tomahawk odrezak je nevjerojatno mekan odrezak bogatog okusa. To je dio životije koji prirodno skuplja više intramuskularnog sala i stvara bijele linije sala. To dodatno povećava cijenu tomahawk odreska u prodaji.
Tomahawk odrezak je dio mesa koji se može pripremiti na različite načine, a jedan od popularnijih načina pripreme ovog odreska je na grill tavi ili na roštilju.