Tapioka je škrob ekstrahiran iz korijena manioke. Sastoji se od gotovo čistih ugljikohidrata i sadrži vrlo malo proteina, vlakana ili drugih hranjivih tvari. Korijen manioke relativno je jednostavan za uzgoj i glavna je namirnica u nekoliko zemalja Afrike, Azije i Južne Amerike. No, što je tapioka? Tapioka je gotovo čisti škrob i ima vrlo ograničenu nutritivnu vrijednost.
Prirodno je bez glutena, pa može poslužiti kao zamjena za pšenicu u kuhanju i pečenju osobama koje su na bezglutenskoj dijeti. Tapioka je sušeni proizvod i obično se prodaje u obliku bijelog brašna, pahuljica ili bisera.
Kako nastaje tapioka? Proizvodnja varira ovisno o lokaciji, ali uvijek uključuje cijeđenje škrobne tekućine iz mljevenog korijena manioke. Nakon što škrobna tekućina izađe, pusti se da voda ispari. Kada sva voda ispari, ostaje fini prah tapioke. Zatim se prah prerađuje u željeni oblik, poput pahuljica ili bisera. Biseri su najčešći oblik. Često se koriste u mjehurićima, pudinzima i desertima te kao zgušnjivač u kuhanju.
Tapioka je bezglutenska alternativa ostalim popularnim žitaricama.