Postoji mnogo recepata za riblji paprikaš. Riblji paprikaš je rijetki, jušni gulaš, pun okusa paprike, a veliki komadi ribe često su bez kostiju. Obično se poslužuje s tjesteninom, slično tagliatelle, i jede se u dva slijeda. Prvo se tekućina iz jela prelije preko rezanaca i jede kao juha. Zatim se komadi ribe jedu kao glavno jelo.
Sastojci za riblji paprikaš su:
- 2 žlice ulja
- 2 glavice luka, mljevene
- 1 žlica slatke paprike
- 1 žlica ljute paprike
- 2 žlice paste od rajčice
- 2 žličice soli
- 1,5 kg slatkovodne ribe, kao što su pastrva, štuka ili som, očišćene i izrezane na velike komade
- 120 ml bijelog vina
- 1 do 2 male ljute papričice
- 500 grama širokih rezanaca od jaja, kuhanih
- 2 litre vode
Kada pripremate riblji paprikaš najprije zagrijte ulje u velikoj posudi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte. Kad omekša, pospite i slatku i ljutu papriku, promiješajte pa dodajte pastu od rajčice. Ulijte 2 litre vode, posolite i stavite ribu u temeljac. Pirjajte na srednjoj vatri oko 45 minuta pa dodajte vino i ljute papričice te nastavite pirjati još 15 minuta. Rezance možete dodati izravno ili prelijte tekućinu preko rezanaca i uživajte u paprikašu, nakon čega slijedi riba kao glavno jelo. Dobar tek!