Ovaj je recept bio jedan od doista voljenih recepata talijanskih obitelji i tradicionalni tanjur za Božić i Uskrs. Njegov poseban okus uživaju svi i mladi i stari. Pašteta od bakalara može biti poslužena kao možete poslužiti kao predjelo uz neka pića prije večere. Možete ga namazati na svježi hrskavi kruh, na krekere ili čak poslužiti s štapićima mrkve.
Za pripremiti paštetu od bakalara potrebno vam je 600-750 grama slanog neosušenog bakalara, 1 do 2 režnja češnjaka, ekstra djevičansko maslinovo ulje te 2 žlice bademovog mlijeka.
Pašteta od bakalara jednostavno se priprema. Najprije Posoljeni file bakalara isperite pod svježom tekućom vodom kako biste skinuli svu sol. Zatim bakalar stavite u veliki lonac i prelijte hladnom vodom. Ostavite da se namače preko noći ili 24 sata (promijenite vodu najmanje 3 puta). Kad vrijeme namakanja završi, bakalar ocijedite, vratite u lonac i još jednom prelijte svježom vodom. Stavite na štednjak i pustite da zavri.
Lagano lagano odškrinite, ostaviti da se krčka i kuha oko 40-45 minuta. Ocijedite i ostavite da se malo ohladi. Bacite kosti ali zadržite kožu jer će se ona uklopiti u paštetu zajedno s ribom jer mješavini daje prirodnu želatinu kako bi vaša pašteta od bakalara bila savršene teksture. Bakalar razlomite na komade, prstima osjećam ima li ribljih kostiju i stavite u kuhaču zajedno s češnjakom. Počnite s obradom, dodajte bademovo mlijeko i polako kapajte ekstra djevičansko maslinovo ulje tijekom njegove obrade. Nastavite s obradom na niskoj brzini dok bakalar ne postane gladak i kremast. Nije potrebno dodavati sol, jer je bakalar već posoljen. Stavite u zdjelu, pokrijte i ostavite u hladnjaku do spremnosti za upotrebu. Prije posluživanja ostavite da se vrati na sobnu temperaturu.
Ova pašteta od bakalara već je gotova i biti će pravi specijalitet u vašoj kući.