Jedno od najpoznatijih i najomiljenijih mađarskih jela, ovaj tradicionalni pureći paprikaš sadrži puretinu u bogatom, aromatičnom i kremastom umaku s paprikom. Ovaj recept za pureći paprikaš gotov je za svega sat vremena. Sastojci za pureći paprikaš su:
- 2 žlice maslaca
- 1,5 kg komada puretine, s kostima i s kožom
- 2 srednje žute glavice luka, vrlo sitno nasjeckane
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 rajčice, očišćene i narezane
- 1 paprika, narezana na kockice
- 3-4 žlice slatke paprike
- 500 ml pureće juhe
- 1 i pol žličica morske soli
- 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 3 žlice višenamjenskog brašna
- 180 grama kiselog vrhnja, sobne temperature
Kada pripremate pureći paprikaš najprije zagrijte mast u gustom loncu i zapecite puretinu sa svih strana. Prebacite puretinu na tanjur. Na isto ulje dodajte luk i pržite dok ne porumeni. Dodajte češnjak i rajčice te pržite još 2-3 minute. Maknite lonac s vatre i umiješajte papriku, sol i papar. Vratite puretinu u lonac i ponovno je stavite na vatru. Ulijte pureću juhu. Pustite da prokuha. Poklopite, smanjite vatru na srednje nisku i kuhajte 40 minuta. Izvadite puretinu i prebacite je na tanjur.
U maloj zdjeli umiješajte brašno u smjesu kiselog vrhnja da dobijete glatku smjesu. Smjesu vrhnja umiješajte u umak neprestano miješajući da se ne naprave grudice. Pustite da lagano kuha par minuta dok se umak ne zgusne. Posolite i popaprite po ukusu. Vratite puretinu u umak i pirjajte da se zagrije. Pureći paprikaš već je gotov i spreman za posluživanje. Dobar tek!