Ghee maslac široko se koristi u indijskoj kuhinji i ajurvedskoj tradiciji, no mjesto zaslužuje i u svakoj modernoj američkoj kuhinji.
Što je ghee maslac govori nam i sam postupak izrade. Poput pročišćenog maslaca, ghee nastaje odvajanjem krutih tvari mlijeka i masnoće u prerađenom maslacu tijekom kuhanja vode. U klasičnom francuskom stilu, čista mast se odmah procijedi i koristi u svom blijedozlatnom stanju; indijska metoda podiže proces korak dalje, tj. karamelizira krute mliječne tvari prije cijeđenja masnoće kako bi dobiveni ghee dobio orašasti okus i dublju boju.
Ghee ima puno bolje rezultate od maslaca u kuhanju na visokoj temperaturi. Upravo zbog toga i brojni indijski kuhari znaju što je ghee maslac jer je on masnoća koja se najčešće koristi u indijskoj kuhinji. Ghee može djelovati kao maslac ili ulje u većini recepata, bez obzira na podrijetlo. Ghee se može zamijeniti biljnim uljem ili kokosovim uljem u pekarskim proizvodima ili koristiti za pirjanje i prženje. Također, jednostavno se može otopiti i namazati na kruh kao međuobrok, preliti preko kolača ili poslužiti kao dodatak povrću prije posluživanja.
Ako se pitamo što je ghee maslac, sigurno se pitamo i kakvog je okusa. Ghee ima okus maslaca, ali s blago pečenom, orašastom pozadinom. Poput maslaca, komercijalne marke gheea razlikuju se po okusu ovisno o kvaliteti mlijeka koje se koristi za njegovu proizvodnju. Budući da su čvrste tvari mlijeka uklonjene, ghee nema kremasti osjećaj maslaca. Ghee ostaje mekan na sobnoj temperaturi, ali postaje čvrst i zrnast u hladnjaku.