Čičoka je gomoljasta bilja srodna suncokretu. Biljka može narasti do 3 metra i ima jarko žute cvjetove. Slično kao kod krumpira, jestivi gomolji rastu pod zemljom. Postoji nekoliko vrsta čičoke koje se razlikuju po obliku i boji, od svijetložute do ljubičaste. Sorta Fuseau je ona koja se najčešće nalazi u prodaji jer je manje kvrgava i stoga je jednostavnija za kuhanje. No, kakav je okus čičoke i kako se koristi čičoka?
Čičoka ima okus koji je križanac između kestena i krumpira. Okus je vodenast, ali ima i slatkast okus škroba. Tekstura čičoke također krcka poput kestena, iako kuhana čičoka postaje kremasta. Čičoka je slađa od krumpira, ali povrće ne sadrži gotovo nikakav šećer. Kako se koristi čičoka?
Kada je riječ o korištenju čičoka, važno je znati da su čičoke nevjerojatno svestrane i kuhari su ih proslavili u slanim i slatkim receptima. Mogu biti u obliku baršunastih pirea, juha, čipsa, nadjeva za varivo, kremaste kaše pa čak i sladoleda. U nekim dijelovima Europe, čičoke se čak koriste za pripremu aperitiva. Čičoke se također izvrsno slažu s divljači, peradi, ribljim jelima ili korjenastim povrćem. S čičokom se može postupati slično kao s krumpirom. Čičoke se lako pripremaju i ne moraju se guliti. Što se tiče pripreme čičoke, kuhana, kuhana na pari, pržena, ukiseljena ili pečena na žaru - sve je moguće. Za razliku od krumpira, čičoke se mogu jesti i sirove, ali neće biti ukusne kao kuhane ili pečene.