Čuli ste za pojam buzara, ali ne znate što je točno buzara? Buzara je tradicionalno hrvatsko jelo, koje je najpoznatije u primorskim krajevima. Na buzaru najčešće se pripremaju morski plodovi, primjerice, dagnje ili škampi.
Buzara je jelo pripremljeno pirjanjem plodova mora na maslinovom ulju uz dodatak rajčice, vina i začina. Priprema se vrlo jednostavno i brzo, a može se poslužiti kao glavno jelo ili predjelo.
Morske plodove pržite na maslinovo ulje uz dodatak rajčice, vina i vode. Buzara je gotova za samo pola sata. Začinite prema vlastitoj želji i poslužite. Buzara pripremljena sa rajčicom je buzara na crveno, ali ako želite buzaru na bijelo tada umjesto rajčice upotrijebite vrhnje.
Što se tiče podrijetla ovog jela buzarom su Mlečani nazivali kotlić u kojem su pripremali hranu za brodsku posadu. Dalmatinci su od njih preuzeli ovu riječ te njome imenovali jedno primorsko jelo.