Starinska jela su tradicionalna jela koja su se prenosila s generacije na generaciju. Ona se često pripremaju s jeftinijim sastojcima i lako dostupnim namirnicama. Mnoga starinska jela uključuju meso, ali postoje i verzije bez mesa koje su jednako ukusne i zdrave.
Prvi recept za starinsko jelo bez mesa je varivo od graha. Sastojci:
- 250 g suhog graha
- 1 veliki luk, nasjeckan
- 3 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 mrkve, narezane na kockice
- 2 krumpira, narezana na kockice
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica mljevene paprike
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice papra
- 1 lovorov list
- 1 l vode
Namačite grah u vodi preko noći. Ujutro ga ocijedite i stavite u veliki lonac s vodom. Kuhajte oko sat vremena ili dok ne omekša. U drugom loncu popržite luk i češnjak na maslinovom ulju dok ne postanu mekani. Dodajte mrkvu, krumpir, papriku, sol, papar i lovorov list te kuhajte dok povrće ne omekša. Kad je grah kuhan, dodajte ga u lonac s povrćem i kuhajte još 10-15 minuta. Starinsko jelo bez mesa već je gotovo i spremno za posluživanje dok je toplo. Dobar tek!
Drugi recept za starinsko jelo bez mesa su punjene paprike. Sastojci:
- 4 paprike, očišćene od sjemenki
- 1 šalica riže
- 1 veliki luk, nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- 1/4 žličice papra
- 1 žličica sušenog bosiljka
- 1 žličica sušenog origana
- 1 žlica koncentrata od rajčice
- 2 šalice vode
Kada pripremate ovo starinsko jelo bez mesa najprije u tavi popržite luk i češnjak na maslinovom ulju dok ne postanu mekani. Dodajte rižu, sol, papar, bosiljak, origano i koncentrat rajčice te kuhajte oko 5 minuta. Dodajte vodu i kuhajte dok riža ne omekša. Zagrijte pećnicu na 200°C. Punite paprike smjesom od riže te ih stavite u lim za pečenje. Pecite oko 30 minuta dok paprike ne postanu mekane te poslužite toplo. Dobar tek!