Tradicionalni biskvit ili kako ga Britanci nazivaju sponge cake je naziv za tijesto za kolače koje datira iz doba renesanse i sadrži samo tri osnovna sastojka - brašno, jaja i šećer. Prilikom pripreme spužvastog biskvita bitno je bjelanjke odvojiti od žumanjka. I dok bjelanjke treba istući u čvrsti snijeg, žumanjci, šećer i vanilin šećer miješaju se dok ne postanu pjenasti i dok više nema tragova kristal šećera. Postoji još puno trikova za izradu savršenog spužvastog biskvita, a mi donosimo neke od njih.
Sastojci za spužvasti biskvit:
- 3 jaja
- 140 g šećera
- 1 Dolcela Vanilin šećer
- 200 g Glatkog brašna Podravka
- 1 Dolcela Prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 100 ml ulja
- 100 ml mlijeka
Priprema spužvastog biskvita:
Brašnu dodajte sol i prašak za pecivo pa promiješajte i po želji prosijte. Ako dodajete kakao, obavezno morate prosijati. Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiješajte (mikserom).
Smjesa mora biti gusta bez tragova kristala šećera pa umiješajte ulje i mlijeko. Uspite suhe sastojke i pomoću lopatice lagano promiješajte da dobijete homogenu smjesu bez grudica. Smjesu odmah izlijte u kalup za torte ( promjera 24 cm) obložen papirom za pečenje.
Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C 30-35 minuta. Ostavite ga u kalupu da se ohladi do pola (pritom će se odvojiti od stijenki), a zatim skinite kalup. Pričekajte da se biskvit ohladi do kraja prije daljnjeg postupka.
Savjet: Biskvit je prikladan da se prereže po pola i nadjene. Želite li napraviti tamni biskvit, tada u osnovnom receptu brašnu oduzmite 30 grama, a dodajte toliko kakaa u prahu. U pravo ste napravili spužvasti biskvit.