Prvo pravilo koje morate naučiti pri čuvanju gljiva u zamrzivaču je da nikada, baš nikada ne spremate stare gljive u škrinju. Gljive kojima je istekao rok trajanja sirove će izaći iz zamrzivača pokvarene. Prije zamrzavanja gljiva, napravite test svježine. Najbrži način da provjerite svježinu gljive je da joj pokušate slomiti klobuk. Želite čuti jasno pucanje. Ako otpadne ili je gumenasta ta gljiva nije prikladna za spremanje u škrinju.
Zamrznite gljive na tepsiji 30 minuta prije glavnog spremanja gljiva u škrinju. Je li važno hoće li vaše gljive zadržati svoj oblik kada ste ih spremni upotrijebiti? Ako želite lijepo oblikovane gljive kada se odmrznu, rasporedite gljive na lim za kolačiće i stavite ih u zamrzivač nepokrivene oko 30 minuta. To će osigurati da se ne lijepe zajedno i smrzavaju pojedinačno.
Žlicom stavite svoje gljive u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za zamrzavanje. Kada čuvate gljive u hladnjaku, možete koristiti papirnatu vrećicu da im omogućite disanje, ali kada zamrzavate gljive koristite hermetičke posude kako biste ih zaštitili. Plastične posude, vrećice za pohranu u zamrzivaču i sve što ne dozvoljava ulazak zraka poslužit će. To je sve što trebate znati o spremanju gljiva u škrinju.