Sporo pečeni svinjski but zaista je sporo pečeni jer se peče sveukupno četiri sata. Kako peći svinjski but sporo, a da se meso ne isuši i ostane mekano i sočno?
Sastojci za sporo pečeni svinjski but:
- 2 kg svinjskog buta
- korijandar
- 2 žlice crnog papra i krupne morske soli
- 3 mrkve izrezane na polovice
- 1 češnjak
- 3 crvena luka izrezana na polovice
- 3 štapića celera prepolovljena
- 4 lovorova lista
- 6 dcl vode
- pola vezice ravnog peršina
Upute za sporo pečeni svinjski but:
Zagrijte pećnicu na 220°C. Stavite svinjski but na čistu radnu površinu i oštrim nožem napravite rezove u obliku dijamanata ili malih kvadrata na razmaku nekoliko centimetara kroz kožu u masnoću. Pazite da ne bude preduboko.
U mužaru sameljite korijander, sol i papar. Utrljajte sol u rezove, razdvojite kožu kako biste bili sigurni da sol ulazi. Pazite da četkom uklonite višak soli. Okrenite ga i ponovno začinite s prstohvatom soli i papra
Stavite svinjski but s kožom prema gore u pleh za pečenje na luk, češnjak i mrkvu i stavite je u zagrijanu pećnicu. Pecite 30 do 45 minuta, zatim smanjite vatru na 170°C i pecite oko 4 i pol sata ili dok se meso sa strane ne razdvoji.
Sporo pečeni svinjski but izvadite na dasku, prekrijte limenom folijom i ostavite da odstoji dok napravite umak.