Recept i priprema /

Sporo pečeni svinjski but ukusno i sočno glavno jelo

Image
Foto: Pixabay

Sporo pečeni svinjski but zahtjeva malo više strpljenja, ali isplati se. Kako se priprema sporo pečeni svinjski but?

4.6.2022.
13:25
Pixabay
VOYO logo

Sporo pečeni svinjski but zaista je sporo pečeni jer se peče sveukupno četiri sata. Kako peći svinjski but sporo, a da se meso ne isuši i ostane mekano i sočno?

Sastojci za sporo pečeni svinjski but:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 kg svinjskog buta
  • korijandar
  • 2 žlice crnog papra i krupne morske soli
  • 3 mrkve izrezane na polovice
  • 1 češnjak
  • 3 crvena luka izrezana na polovice
  • 3 štapića celera prepolovljena
  • 4 lovorova lista
  • 6 dcl vode
  • pola vezice ravnog peršina

Upute za sporo pečeni svinjski but:

Zagrijte pećnicu na 220°C. Stavite svinjski but na čistu radnu površinu i oštrim nožem napravite rezove u obliku dijamanata ili malih kvadrata na razmaku nekoliko centimetara kroz kožu u masnoću. Pazite da ne bude preduboko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mužaru sameljite korijander, sol i papar. Utrljajte sol u rezove, razdvojite kožu kako biste bili sigurni da sol ulazi. Pazite da četkom uklonite višak soli. Okrenite ga i ponovno začinite s prstohvatom soli i papra

Stavite svinjski but s kožom prema gore u pleh za pečenje na luk, češnjak i mrkvu i stavite je u zagrijanu pećnicu. Pecite 30 do 45 minuta, zatim smanjite vatru na 170°C i pecite oko 4 i pol sata ili dok se meso sa strane ne razdvoji.

Sporo pečeni svinjski but izvadite na dasku, prekrijte limenom folijom i ostavite da odstoji dok napravite umak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo