Špinat na mlijeku savršen je prilog uz svako pečenje, a posebno dobro za blagdane. Donosimo vam jedan vrlo jednostavan i popularan recept.
Sastojci za špinat na mlijeku:
- 25 g maslaca
- mali luk, sitno nasjeckan
- 2 žlice običnog brašna
- 200 ml punomasnog mlijeka
- 40 dkg špinata
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- svježi muškatni oraščić, za ribanje
Špinat na mlijeku ne zahtjeva kompliciranu pripremu. Sve detalje oko pripreme donosimo u nastavku.
Prvo u loncu zagrijte 25 g maslaca, zatim dodajte 1 sitno nasjeckani luk i kuhajte 5 minuta dok ne omekša. Nakon toga umiješajte 2 žlice glatkog brašna i kuhajte 2 minute, a zatim polako počnite umiješati 200 ml punomasnog mlijeka. Kada se sve sjedini, lagano kuhajte 5 minuta dok se umak ne zgusne.
U međuvremenu stavite špinat u veliko cjedilo. Prelijte kuhalom punim kipuće vode dok listovi ne uvenu. Špinat stavite u čistu krpu, ocijedite višak tekućine, a zatim ga grubo nasjeckajte. U umak umiješajte 100 ml vrhnja, lagano zagrijte, zatim sitno naribajte preko svježeg muškatnog oraščića i dobro začinite.
I evo, vaš špinat na mlijeku je gotov. Dobar tek!