Špinat na mlijeku može poslužiti kao prilog uz sve vrste mesa, ali i ribe. Kako pripremiti špinat na mlijeku?
Sastojci za špinat na mlijeku:
- 450 g špinata
- 1/3 šalice maslaca
- 1 glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 4 žlice brašna
- 1 šalica mlijeka
- 1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
- Sol i papar
- 2 žlice ribanog parmezana
Za pripremu špinata na mlijeku, otopite četvrtinu šalice maslaca u loncu srednje veličine. Umiješajte brašno i kuhajte par minuta dok ne postane svijetlo zlatne boje. Dodajte luk i kuhajte dok ne bude proziran, zatim dodajte češnjak i kuhajte dok ne zamiriše.
Ulijte mlijeko, neprestano miješajući dok se bijeli umak ne zgusne. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Ako je umak pregust, dodajte još četvrtinu šalice mlijeka, miješajući ga dok ne postignete željenu gustoću.
Za špinat na mlijeku rastopite preostali maslac u posebnoj tavi i postepeno dodajte špinat, pirjajući svaku količinu prije dodavanja sljedeće, dok sav špinat ne uvene.
Umak od vrhnja i mlijeka začinite solju, paprom, muškatnim oraščićem. Dodajte uvenuli špinat u umak, lagano miješajući da se sjedini. Pospite parmezanom i odmah poslužite pripremljeni špinat na mlijeku.