Souvláki - pileći ražnjići sa rižom, tzazikijem i grčkom
salatom
Rižu skuhati i servirati uz ražnjiće.SASTOJCI:
- 600 g pilećih filea
- 500 g riže
- 3-4 zelene paprike
- 1/2 limunovog soka
- 2 žlice maslinovog ulja
- malo bijelog vina
- 3-4 režnja češnjaka
- sol
- origano
- kim
- crvena paprika
- ružmarin
- maslinovo ulje
PRIPREMA:
Piletinu izrezati na kockice, od ostalih sastojaka pripremiti marinadu. Očistiti papriku, narezati na kolutiće ili trakice (po želji). Kockice mesa i papriku naizmjenično poredati na štapić i zaliti marinadom, ostaviti da odstoji neko vrijeme. Zagrijati tavu i peći 15-20 minuta! Rižu skuhati i servirati uz ražnjiće.
Horiatiki - grčka salata
Začinite mješavinom maslinova ulja i octa te pospite origanom pa sve dobro izmiješajteSASTOJCI:
- 500g rajčice
- 250g krastavaca
- 150g luka
- 300g zelene paprike
- 50g crnih maslina bez koštica
- 200g feta sira
- 5 žlica maslinova ulja
- 2 žlice vinskog octa
- 1/2 žličice origana
PRIPREMA:
Rajčice i krastavac operite, luk očistite i sve narežite na ploške. Paprike operite i narežite na trakice, feta sir na kockice, a masline na četvrtine. Začinite mješavinom maslinova ulja i octa te pospite origanom pa sve dobro izmiješajte. Posluživanje: Ovu ukusnu salatu možete poslužiti kao samostalan mali obrok ili uz ribu i meso s roštilja.
Tzatziki - umak od vrhnja
Prije nego dodate ribane krastavce ocijedite od vodeSASTOJCI:
- 1/2 ribanog krastavca
- 2 režnja češnjaka
- 5 žlica maslinovog ulja
- 1 prstohvat soli
- 2 vrhnja
PRIPREMA:
Naribati krastavac, pommiješati ostale sastojke, prije nego dodate ribane krastavce ocijedite od vode, sve zajedno pomiješajte i serviraje uz meso.