Blagdansko vrijeme je upravo za božićne kekse i druženje s obitelji, pratite korake za izradu smjese za božićne kekse.
Sastojci za izradu smjese za božićne kekse:
- 600 g glatkog brašna
- 300 g maslaca
- 300g šećera u prahu
- 2 jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Priprema smjese za božićne kolače:
Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C, lagano namastite velike ravne posude za pečenje.
Pomiješajte zajedno maslac i šećer dok ne postanu svijetli i kremasti. Dodajte jaja i aromu vanilije i dobro promiješajte.
Postupno dodavati brašno i miješati dok se ne formira tijesto. Podijeliti smjesu za božićne kekse na 2 loptice, zamotati i ohladiti 1 sat. Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj dasci na 3-4 mm debljine. Režite rezačima po izboru. Rezače prije svake upotrebe umočite u brašno.
Rasporedite kolačiće u pripremljene kalupe i pecite u središnjoj pećnici oko 12 minuta ili dok ne postanu čvrsti i zlatno smeđi. Ostavite da se ohladi 10 minuta pa prebacite na pleh da se dalje hladi.
Kad se ohladi ukrasiti po želji.