Kuhari stoljećima koriste maslinovo ulje za prženje. Prženjem i pečenjem na maslinovom ulju dobiva se okus koji se ne može mjeriti s drugim vrstama ulja. Međutim, postoji nekoliko čimbenika koji odgovaraju na pitanje smije li se peći na maslinovom ulju. Dva najvažnija faktora su vrijeme i kontrola temperature.
Jedan od glavnih čimbenika koji odgovara na pitanje smije li se peći na maslinovom ulju jest točka dimljenja. Točka dimljenja kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja je između 170°C i 190°C, ovisno o točnoj sorti maslina korištenih u izradi ulja. Ovo je relativno niska točka dimljenja u usporedbi s drugim uljima kao što je ulje repice ulje kikirikija ili kukuruzno ulje, čije točke dimljenja prelaze 200°C.
Još jedan čimbenik koji odgovara na pitanje smije li se peći na maslinovom ulju jest količina. Pečenje s ekstra djevičanskim maslinovim uljem najbolje je za male zalogaje ili stvari koje će se brzo ispeći. Savršen primjer su prženje piletine ili tankih pilećih prsa, a ne pilećih prsa s cijelim kostima.
Manje je više. Ekstra djevičansko maslinovo ulje najbolje je za plitko prženje ili prženje u tavi. Korištenje manje količine ulja olakšava kontrolu temperature i izbjegava izgaranje ulja.