Kuhinjski trikovi / Smije li se peći na maslinovom ulju?

Image
Foto: Pixabay

Volite okus maslinovog ulja, ali ne znate smije li se peći na maslinovom ulju? Saznajte sve što trebate znati o pripremi hrane na maslinovom ulju.

8.5.2022.
16:12
Pixabay
VOYO logo

Kuhari stoljećima koriste maslinovo ulje za prženje. Prženjem i pečenjem na maslinovom ulju dobiva se okus koji se ne može mjeriti s drugim vrstama ulja. Međutim, postoji nekoliko čimbenika koji odgovaraju na pitanje smije li se peći na maslinovom ulju. Dva najvažnija faktora su vrijeme i kontrola temperature.

Jedan od glavnih čimbenika koji odgovara na pitanje smije li se peći na maslinovom ulju jest točka dimljenja. Točka dimljenja kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja je između 170°C i 190°C, ovisno o točnoj sorti maslina korištenih u izradi ulja. Ovo je relativno niska točka dimljenja u usporedbi s drugim uljima kao što je ulje repice ulje kikirikija ili kukuruzno ulje, čije točke dimljenja prelaze 200°C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan čimbenik koji odgovara na pitanje smije li se peći na maslinovom ulju jest količina. Pečenje s ekstra djevičanskim maslinovim uljem najbolje je za male zalogaje ili stvari koje će se brzo ispeći. Savršen primjer su prženje piletine ili tankih pilećih prsa, a ne pilećih prsa s cijelim kostima.

Manje je više. Ekstra djevičansko maslinovo ulje najbolje je za plitko prženje ili prženje u tavi. Korištenje manje količine ulja olakšava kontrolu temperature i izbjegava izgaranje ulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo