Kuhinjski trikovi /

Smije li se peći na maslinovom ulju?

Image
Foto: Pixabay

Volite okus maslinovog ulja, ali ne znate smije li se peći na maslinovom ulju? Saznajte sve što trebate znati o pripremi hrane na maslinovom ulju.

8.5.2022.
16:12
Pixabay
VOYO logo

Kuhari stoljećima koriste maslinovo ulje za prženje. Prženjem i pečenjem na maslinovom ulju dobiva se okus koji se ne može mjeriti s drugim vrstama ulja. Međutim, postoji nekoliko čimbenika koji odgovaraju na pitanje smije li se peći na maslinovom ulju. Dva najvažnija faktora su vrijeme i kontrola temperature.

Jedan od glavnih čimbenika koji odgovara na pitanje smije li se peći na maslinovom ulju jest točka dimljenja. Točka dimljenja kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja je između 170°C i 190°C, ovisno o točnoj sorti maslina korištenih u izradi ulja. Ovo je relativno niska točka dimljenja u usporedbi s drugim uljima kao što je ulje repice ulje kikirikija ili kukuruzno ulje, čije točke dimljenja prelaze 200°C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan čimbenik koji odgovara na pitanje smije li se peći na maslinovom ulju jest količina. Pečenje s ekstra djevičanskim maslinovim uljem najbolje je za male zalogaje ili stvari koje će se brzo ispeći. Savršen primjer su prženje piletine ili tankih pilećih prsa, a ne pilećih prsa s cijelim kostima.

Manje je više. Ekstra djevičansko maslinovo ulje najbolje je za plitko prženje ili prženje u tavi. Korištenje manje količine ulja olakšava kontrolu temperature i izbjegava izgaranje ulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo