Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Kuhinjski trikovi /

Smije li se peći na maslinovom ulju?

Volite okus maslinovog ulja, ali ne znate smije li se peći na maslinovom ulju? Saznajte sve što trebate znati o pripremi hrane na maslinovom ulju.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Kuhari stoljećima koriste maslinovo ulje za prženje. Prženjem i pečenjem na maslinovom ulju dobiva se okus koji se ne može mjeriti s drugim vrstama ulja. Međutim, postoji nekoliko čimbenika koji odgovaraju na pitanje smije li se peći na maslinovom ulju. Dva najvažnija faktora su vrijeme i kontrola temperature.

Jedan od glavnih čimbenika koji odgovara na pitanje smije li se peći na maslinovom ulju jest točka dimljenja. Točka dimljenja kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja je između 170°C i 190°C, ovisno o točnoj sorti maslina korištenih u izradi ulja. Ovo je relativno niska točka dimljenja u usporedbi s drugim uljima kao što je ulje repice ulje kikirikija ili kukuruzno ulje, čije točke dimljenja prelaze 200°C.

Još jedan čimbenik koji odgovara na pitanje smije li se peći na maslinovom ulju jest količina. Pečenje s ekstra djevičanskim maslinovim uljem najbolje je za male zalogaje ili stvari koje će se brzo ispeći. Savršen primjer su prženje piletine ili tankih pilećih prsa, a ne pilećih prsa s cijelim kostima.

Manje je više. Ekstra djevičansko maslinovo ulje najbolje je za plitko prženje ili prženje u tavi. Korištenje manje količine ulja olakšava kontrolu temperature i izbjegava izgaranje ulja.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike