Znanstvenici Centra za istraživanje razvoja bioterapije u japanskom gradu Kanazawa izumili su savršenu ljetnu poslasticu. Naravno, riječ je o sladoledu, ali onom koji se ne topi.
Do ovog izuma došli su sasvim slučajno, tražeći rješenje za farme jagoda, ukoliko ih pogode prirodne katastrofe. Znanstvenici su zamolili jednog kuhara da eksperimentira s polifenolom, ekstraktom iz jagoda.
Kuhar se požalio znanstvenicima da se slatko vrhnje stvrdne kada mu doda polifenol. Iako to nije bilo dobro za znanstvenike koji su tragali za nečim sasvim drugim, ispalo je jako dobro za proizvođače i ljubitelje sladoleda.
"Sladoled koji sadrži polifenol može zadržati oblik puno dulje od običnog sladoelda", kazao je voditelj istraživanja Tomihisa Ota.
Sladoled može izdržati temperaturu od 28 Celzijevih stupnjeva puna tri sata, odnosno ljeti se puna tri sata neće otopiti izvan zamrzivača. Proizvodnja ovog super sladoleda već je počela i može se kupiti diljem Japana ja 4,5 dolara.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!