Slani karamel radi se od samo 4 sastojka, a odličan je dekorativni dodatak različitim desertima. Pratite recept i napravite slani karamel prema svom ukusu.
Sastojci potrebni za pripremu slanog karamela su:
- 20 dkg šećera
- 9 dkg maslaca sobne temperature
- 120 ml tučenog slatkog vrhnja
- žličica soli
Upute za pripremu slanog karamela:
Zagrijte granulirani šećer u tavi na srednjoj vatri, neprestano miješajući gumenom lopaticom otpornom na visoku toplinu ili drvenom žlicom. Šećer će formirati grudice i na kraju se otopiti u gustu smeđu tekućinu jantarne boje dok nastavite miješati. Pazite da ga ne izgori.
Kada se šećer potpuno otopi, odmah umiješajte maslac dok se ne otopi i sjedini. Budite oprezni u ovom koraku jer će karamela brzo zapuhati kada se doda maslac. Ako primijetite da se maslac odvaja ili ako se šećer nakuplja, maknite s vatre i snažno miješajte da se ponovno sjedini. Nastavite miješati dok se ne skupi, čak i ako je potrebno 3-4 minute. Vratite na vatru kada se ponovno sjedini.
Nakon što se maslac otopi i sjedini s karameliziranim šećerom, kuhajte minutu bez miješanja.
Vrlo polako umiješajte 1/2 šalice slatkog vrhnja. Budući da je slatko vrhnje hladnije od vruće karamele, smjesa će brzo pjenušati kada se doda. Nakon što ste dodali svo slatko vrhnje, prestanite miješati i ostavite da kuha minutu.
Maknite s vatre i umiješajte sol. Ostavite da se malo ohladi prije upotrebe. Karamel se zgusne kako se hladi. Čvrsto poklopite i čuvajte do mjesec dana u hladnjaku.