Jednostavan sirup od đumbira lako je napraviti, a ukusan je način zaslađivanja pića poput limunade, domaćeg piva od đumbira i koktela.
Sastojci koji su potrebni za izradu sirupa od đumbira i limuna:
- 60 g svježeg đumbira (koristite više za pikantniji sirup)
- 1 limun ili limeta, narezan na četvrtine + ocijeđen sok
- 1 šalica vode
- 1 šalica šećera ili pola šalice meda
Upute za pripremu sirupa od đumbira i limuna:
Tanko narežite đumbir. Dodajte đumbir, limunov sok i četvrtine limuna u mali lonac. Lonac poklopite, zakuhajte i odmah smanjite temperaturu. Pustite tekućinu da lagano prokuha. Nastavite pirjati poklopljeno oko 30 minuta.
Koristeći sitno sito, procijedite vodu od đumbira u veliku mjernu čašu (ili drugu posudu). Trebalo bi vam ostati otprilike 1 šalica tekućine. Isperite lonac i ponovno ulijte vodu s đumbirom. Dodajte šećer ili med, miješajte na laganoj vatri dok se šećer ili med ne otopi.
Sirup od đumbira i limuna ulijte u staklenu teglu, ili pomoću lijevka u boce. Čuvajte u hladnjaku i iskoristite u roku od dva tjedna.