Sezonsko povrće je svježije, ukusnije i hranjivije od povrća koja se konzumira izvan sezone. Iako primjerice svi volimo jesti jagode tijekom cijele godine, najbolje vrijeme za jelo je kada se hrana može kupiti izravno od lokalnog uzgajivača ubrzo nakon berbe.
Sezonsko povrće proizvedeno na lokalnim farmama često je svježije, jer ne zahtijeva velike udaljenosti za prijevoz. Također, za razliku od proizvoda izvan sezone koji se beru rano kako bi se otpremili i distribuirali u lokalne trgovine, usjevi ubrani u vrhuncu zrelosti također su boljeg i punijeg okusa.
Štoviše, studije su pokazale da povrće sadrži više hranjivih tvari kada mu se dopusti da prirodno sazrije na matičnoj biljci.
Vrlo je važno i da lokalno sezonsko povrće podržava lokalno gospodarstvo. Novac koji potrošite na proizvode lokalnih farmera i uzgajivača ostaje u zajednici i ponovno se ulaže u druge lokalne tvrtke. Osim toga, povrće koje je uzgojeno lokalno, stvara radna mjesta i potom pomaže u stimuliranju lokalnog gospodarstva.