Od luka zaziru mnogi pa tako često propuštaju njegovo veličanstvo - karamelizirani luk. Savršeno ide u mnoštvo kombinacija pa ga mžete tako servirati uz bruskete, tost, u umacima za tjesteninu i meso.
Mi ćemo se baviti posljednjom opcijom, a predstavljamo vam svinjeće medaljone s karameliziranim lukom.
Sastojci:
- ulje
- svinjetina (količina po želji)
- sol
- papar
- luk
- voda
- šećer
- balzamični ocat
Svinjeće medaljone namažite s malo ulja, solju i paprom. Uljke zagrijte na tavi, a možete koristiti i maslinovo za posebniji okus. Popecite medaljone od smećkaste boje, a za to vrijeme luk pirjajte na malo ulja dok ne omekša. Kada lagno potamni dodajte šećer i balzamični ocat te pirjajte na vrlo laganoj vatri desetak minuta.
Dodajte luk u tavu s mesom i malo vode te pustite da se zajedno krčkaju neko vrijeme odnosno dok voda ne ispari.