Sarma - kombinacija mljevenog mesa i kiselog zelja. Omiljeno jelo, a najčešće se priprema u zimskim danima. Kako napraviti sarmu?
Za pripremu sarme potrebni su vam sljedeći sastojci:
- glavica kiselog kupusa
- 80 dkg mljevene svinjetine
- 40 dkg svinjskih revara
- 20 dkg junetine
- 20 dkg slanine
- 5 dkg svinjske masti
- 3 češnja češnjaka
- 15 dkg riže
- 2 glavice luka
- jaje
- lovorov list
- sol
- papar
Priprema sarme:
Odvojite listove kupusa i stanjete donji debeli dio. Ostatak kupusa narežite na trake.
Na mast stavite pržiti luk i češnjak.
U posudu stavite mljeveno meso, dodjate luk i čenjak, začinte sa soli i paprom i dodajte jaje i rižu. Sve izmiješajte, najbolje je rukom.
Krenite s punjenjem listova kupusa. Slažite sarme u lonac čiji dno ste prekrili sa narezanim kupusom. Slažite red sarmi, red kupusa i tako dok imate nadjeva.
Na kraju stavite sušeno i svježe meso, lovorov list i ulijte vode da prekrije sve sastojke.
Kuhajte oko dva i pol sata. Kada je sarma kuhana, možete ju poslužiti.